Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziemianka - jak zbudować tanio?
Planuję zbudować niedużą ziemiankę  na przetwory (słoiki, puszki etc + warzywa luzem).
Oglądam YT, poradniki, poważniejsze firmy ...

I pytanie - robiliście coś takiego własnymi siłami?
Od razu mówię że nie interesują mnie gotowce z betonu, plastiku czy podobnych materiałów.

Ma to być konstrukcja całkowicie wykonana przeze mnie (nawet kopanie przysłowiowego dołu będę robił samodzielnie), jak najtańszym kosztem Smile

Po prostu chcę przetestować taki sposób przechowywania w najbliższą zimę, póxniej pomyśli się o czymś bardziej zaawansowanym.
Odpowiedz
Robiłem cos takiego. Będę też robił następny. Ścianka bloczki sufit wylewka na prętach. Dużo zależy od warunków, poziomu wody itp. Pamiętaj o izolacji i wentylacji. Ja dodałem ocieplenie styropianem w gornej czesci i po bokach bo całość jest dość płytko.
Odpowiedz
Budowałem - 30-ści kilka lat temu....
Ziemny dół, wyłożony cegłami, słomą, matami słomianymi, wewnątrz półki na starych regałach.
zadaszenie z desek, z zewnątrz pokryte papą i przysypane półmetrową warstwą ziemi.
Przetrwała ponad 2 dekady, zburzono ją dopiero stawiając dom siostrze.
Działała.
Odpowiedz
Powiem Wam że też się przybieram do tego. A tu żona mi wyskakuje z tematem " słuchaj widziałam takie gotowe piwniczki, może kupimy?". Normalnie ja tu jakieś tajne akcje planuje, a ona zburzyła to jedną bombą 😂. Cóż trzeba kuć żelazo póki gorące. Piwniczka się przyda, bunkra z tego i tak nie będzie. Jak jeszcze policzyć robociznę to gotowiec nie wyjdzie drogo.
Odpowiedz
(2023-01-20, 08:39 PM)Masełko napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogowaćPowiem Wam że też się przybieram do tego. A tu żona mi wyskakuje z tematem " słuchaj widziałam takie gotowe piwniczki, może kupimy?". Normalnie ja tu jakieś tajne akcje planuje, a ona zburzyła to jedną bombą 😂. Cóż trzeba kuć żelazo póki gorące. Piwniczka się przyda, bunkra z tego i tak nie będzie. Jak jeszcze policzyć robociznę to gotowiec nie wyjdzie drogo.

O Panie, to tylko korzystać Smile u mnie to raczej nie przejdzie bo zawsze znajdują się ważniejsze wydatkiSmile

Ale ile mniej więcej powinno to byc głębokie żeby mi nic nie zamarzalo? 2 metry czy mniej?
Odpowiedz
Aby odczytać wiadomość musisz się zarejestrować lub zalogować
Odpowiedz
Aby odczytać wiadomość musisz się zarejestrować lub zalogować
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości