Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Megaorei 3. nokto dla najuboższych
W celach akademickich zakupiłem najtańsze nokto na aliexpress. Nasadkę noktowizyjną Megaorei 3. 450pln bez aku i karty pamięci.

Najtańsze są jakieś monokulary wielkości kamery za 200pln ale jeżeli używam nokto to chce mieć możliwość oddania celnego strzału ostrzegawczego.

W skrócie: działa choć ma szereg ograniczeń

Długa wersja
Zalety:
1. Działa na 150metrow
2. Może nagrywać filmy z dźwiękiem i robić zdjęcia. Po co? Po to samo po co używamy rejestratorów jazdy.

3. Tania.
4. Nie wymaga przystrzelania.
Wady.
1. Rozmiary. Jest bardzo duża i wymusza niewygodną pozycję.
2. Oświetlacz 850nm jest minimalnie widoczny gołym okiem. Muszę sprawdzić czy i jak działa na 940nm.
3. Bez oświetlacza nic nie widać. Ponadto dopóki nie włączymy wbudowanego doświetlacza nasadka nie reaguje na inne źródła IR
4. Dalej do pkt 3. Uniemożliwia to obserwacje przez szyby. wszystko odbija się w oknie.
5. Nie ma możliwości szybkiego włączania i wyłączania doświetlacza.
6. Mały kat widzenia nawet jak na nokto.

Moje wnioski.
Do większości zastosowań obronnych jeżeli mamy budżet 3cyfrowy to nadal lepsze będą latarki.
Ale jeżeli ktoś ma już sztucer z lunetą, mieszka na wsi i chce poprawić swoje szanse na wypadek kłopotów z patusami-recydywistami z sąsiedniej wiochy ( cały czas mowa o strzałach ostrzegawczych) to czemu nie.

Jak ktoś chce więcej info to się rozpiszę. Żadna z tego sprzętu rewelacja ale jest. Kupiłem jako test więc nie będę bronić swojego zakupu :-D

Nie daje linka bo mi chyba ucięło ostatni temat przez niego a tak ładnie się rozpisałem
Odpowiedz
Mam "pasek oświetlający" 940nm z chyba 20 led. W porównaniu z 850nm świeci dramatycznie słabiej (oglądając kamerami CCTV przeznaczonymi do pracy z IR). "Okiem" nie widać w ogóle świecenia, dosłownie zero. Myślę, że to bardzo dobre do montażu na drzwiach + kamera "otworkowa" gdy nie chcemy by złodziej zorientował się, że jest nagrywany/obserwowany jak grzebie przy zamku. Mam też kilka pojedynczych modułów, ale tych jeszcze nie testowałem. Poszukaj kolimatorów do oświetlenia, chyba Boungler kiedyś je testował na YT.
AKA emir - Irlandia, Munster.
Odpowiedz
Oświetlacze 940 nm SĄ słabsze ale są niewidoczne gołym okiem. Producenci "renomowani" typu pard wskazują np 400m detekcji na 850nm i 150 na 940nm na tej samej nasadce

Niektóre urządzenia w ogóle nie współpracują z 940 nm. Muszę stwierdzić czy moje działa.

Liczę się że spadkiem zasięgu. Myślę nad tuningiem na zasadzie przelutowanie diody w oświetlaczu na 5w 940nm (dioda w fabrycznym oświetlaczu przepaliła praktycznie od razu taśmę izolacyjną która chciałem ją zakryć) i dodaniu latarki osobnej 850nm
Dlaczego? Niewidoczne gołym okiem aczkolwiek słabe 940 pracuje ciągle (przypominam że musi być włączony oświetlacz żeby nasadka weszła w tryb nocny) a szperaczem 850 doswietlam sobie na chwilę tam gdzie coś zwróci moja uwagę.

Swoją drogą biały to z Wysp jest najwięcej materiałów na temat tanich nasadek. Spotkałeś się z tym?
Odpowiedz
(2023-01-08, 12:49 AM)Bura2 napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogować
Swoją drogą biały to z Wysp jest najwięcej materiałów na temat tanich nasadek. Spotkałeś się z tym?

Nie, niestety. Interesują mnie bardziej obserwacyjne zastosowania IR.
AKA emir - Irlandia, Munster.
Odpowiedz
(2023-01-09, 03:30 AM)bialy100k napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogować
(2023-01-08, 12:49 AM)Bura2 napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogować

Nie, niestety. Interesują mnie bardziej obserwacyjne zastosowania IR.

Przez lunete karabinu tez sie dobrze obserwuje Wink
Odpowiedz
Aby odczytać wiadomość musisz się zarejestrować lub zalogować
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości