2022-07-26, 10:21 AM
(2022-07-23, 07:04 PM)Buła napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogować"Preperzy" z FB domowego survivalu jak zwykle robią mi dzieńDziś wycinek z listy sprzętu na wypadek blackoutu.
Może kiedyś odkryją że FM i UKF w oznaczeniach odbiorników to to samoa odpalanie samochodu by posłuchać tam radia - mistrzostwo świata. Na pewno warto mieć w tym celu kanister paliwa.
A oni tam na poważnie tą listę wkleili? I czy podali jej źródło?
Bo to mi wygląda jak lista rzeczy które warto mieć na czas blackoutu skopiowaną bezpośrednio ze Świata Wiedzy 8/2022.
Mam ten artykuł - Tata czytał i zaczął ze mną rozmawiać o nim pod kątem braków cukru. Wiec kupiłem sobie aby sprawdzić co tam jest ciekawego...
Wnioski z niego? Nie ma tam nic czego byśmy nie robili, czego byśmy nie wiedzieli. Jedno na co mocny nacisk został położony - kwestia rozpadu społeczeństwa. Według artykułu - już 24h blackout na dużym terenie spowoduje zamieszanie w logistyce towarów przez długi czas. Ludzie wytrzymają z pozamykanymi sklepami przez dwa-trzy dni, potem pojawia się pierwsi szabrownicy. Po tygodniu (mimo, ze prąd wróci) nadal będą problemy z zaopatrzeniem i możliwością robienia zakupów - a połowie ludzi dopiero wtedy skończą się zapasy... dopiero wtedy? gdyby tak było - bylibyśmy naprawdę przygotowanym społeczeństwem...
Sama lista jest niepełna, pokazuje dziwne ilości zapasów do przytrzymania - nie jest wartościowa. Po pierwsze - brak tam jakichkolwiek środków higienicznych. Dopisanie kostki mydła czy papieru toaletowego nie zajęło by miejsca, a ludzie mieli by czym się podetrzeć

Generalnie - jakość artykułu dość słaba - porady stamtąd nie zaszkodzą, ale też przetrwania nie zapewnią.
zapraszam na bushmot.blogspot.com