Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Humor na dobranoc
(2022-07-23, 07:04 PM)Buła napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogować"Preperzy" z FB domowego survivalu jak zwykle robią mi dzień Smile Dziś wycinek z listy sprzętu na wypadek blackoutu. 

Może kiedyś odkryją że FM i UKF w oznaczeniach odbiorników to to samo Smile a odpalanie samochodu by posłuchać tam radia - mistrzostwo świata. Na pewno warto mieć w tym celu kanister paliwa. Tongue

A oni tam na poważnie tą listę wkleili? I czy podali jej źródło?

Bo to mi wygląda jak lista rzeczy które warto mieć na czas blackoutu skopiowaną bezpośrednio ze Świata Wiedzy 8/2022.

Mam ten artykuł - Tata czytał i zaczął ze mną rozmawiać o nim pod kątem braków cukru. Wiec kupiłem sobie aby sprawdzić co tam jest ciekawego...

Wnioski z niego? Nie ma tam nic czego byśmy nie robili, czego byśmy nie wiedzieli. Jedno na co mocny nacisk został położony - kwestia rozpadu społeczeństwa. Według artykułu - już 24h blackout na dużym terenie spowoduje zamieszanie w logistyce towarów przez długi czas. Ludzie wytrzymają z pozamykanymi sklepami przez dwa-trzy dni, potem pojawia się pierwsi szabrownicy. Po tygodniu (mimo, ze prąd wróci) nadal będą problemy z zaopatrzeniem i możliwością robienia zakupów - a połowie ludzi dopiero wtedy skończą się zapasy... dopiero wtedy? gdyby tak było - bylibyśmy naprawdę przygotowanym społeczeństwem...

Sama lista jest niepełna, pokazuje dziwne ilości zapasów do przytrzymania - nie jest wartościowa. Po pierwsze - brak tam jakichkolwiek środków higienicznych. Dopisanie kostki mydła czy papieru toaletowego nie zajęło by miejsca, a ludzie mieli by czym się podetrzeć Wink  Zapas wody planowany na 2 litry dziennie - bardzo mało, uwzględnia tylko picie wody, a w czym ugotuje się ryż czy ziemniaki wspomniane  na liście? Grożenie rozpadem społeczeństwa, ale brak jakiegokolwiek info o czymkolwiek do obrony - chociażby gazu - pewnie po tu, żeby nie nakręcać paniki...

Generalnie - jakość artykułu dość słaba - porady stamtąd nie zaszkodzą, ale też przetrwania nie zapewnią.
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Odpowiedz
Dzisiaj, jak woziłem siano, włączyłem sobie z nudów "Domowy Survival" na słuchawkach. Na samym początku usłyszałem jak Krzysiek Lis mówi że ON zachowuje trwałość jeden rok i on się tego trzyma. Potem mówi że niedawno wlał do baku kanister ropy który nie pamięta kiedy napełniał może 8 lat temu, a może 6 lat.
Wyłączyłem....
Nie pomogło....
Musiałem się napić piwa.
Odpowiedz
U mnie ropa też spokojnie leżakuje koło roku. Jedyny warunek temp magazynowania. 2 kanistry stojące kiedyś przy drzwiach na ogród zakwitły. Tzn rozwinął się czarny osad co nie znaczy że ropa nie działają bo zrobiłem ma niej przypadkiem  kilkaset km. Później układ, zbiornik do czyszczenia i filtry do wymiany ake toyota leciała
Odpowiedz
(2022-07-26, 02:32 PM)Pozyskiwacz napisał(a): Aby widzieć linki musisz się zarejestrować lub zalogowaćDzisiaj, jak woziłem siano, włączyłem sobie z nudów "Domowy Survival" na słuchawkach. Na samym początku usłyszałem jak Krzysiek Lis mówi że ON zachowuje trwałość jeden rok i on się tego trzyma. Potem mówi że niedawno wlał do baku kanister ropy który nie pamięta kiedy napełniał może 8 lat temu, a może 6 lat.
Wyłączyłem....
Nie pomogło....
Musiałem się napić piwa.

Wytrzymałem tyle samo co ty 🤣
Odpowiedz
no jak DS bierze swoje porady ze świata wiedzy... cóż... czego po nim oczekiwać?
Odpowiedz
Aby odczytać wiadomość musisz się zarejestrować lub zalogować
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości